top of page
Zoeken

De onzekerheden van ondernemen (als fotograaf)

Een jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd om me volledig te richten op Milou Elisabeth Photography en mijn andere bedrijf Box vol verhalen. Dit was een bold move kan ik je vertellen. Een spannende stap die ik van mezelf moest nemen. Is het altijd een juiste stap geweest? Eerlijk? Misschien niet. In ieder geval financieel heeft het vraagtekens veroorzaakt. Door deze onzekerheid ben ik ook zeker mezelf een paar keer tegengekomen.


Waarom besteed ik hier een blog aan? Omdat ik je niet alleen tips en informatie wil geven over fotografie maar ook over mezelf en het ondernemen in zijn algemeenheid. En ik ben het een beetje beu dat als je naar social media kijkt, je vaak de succesverhalen leest: ‘Ik begon voor mezelf en verdiende in de eerste 3 maanden €50.000,-‘. Oké, dat is leuk. Ik niet. Ondernemen is echt een vak apart. Je kunt nog zo goed zijn in je baan, ondernemen is echt totaal iets anders.


De onzekerheden die ik ben tegengekomen in mijn reis afgelopen jaar:


Financieel: Hoe zorg je voor een structureel inkomen? Natuurlijk heb ik mijn bruiloften die ongeveer een jaar van tevoren geboekt worden. Dat is enigszins structureel, maar newbornfotoshoots, gezinfotoshoots en zwangerschapsfotoshoots worden wat vaker last minute geboekt. Zeker nu ik met zwangerschapsverlof ben, brengt het ook weer financiële twijfel met zich mee.


Zelftwijfel: Ik ging me vergelijken met andere fotografen. Hoe blijf ik authentiek? Maar ook omdat je de volledige verantwoordelijkheid draagt, kan het je zelfvertrouwen beïnvloeden.


Klanttevredenheid: Ohh, echt. Mocht je ooit een fotoshoot bij mij boeken. Wil je me dan alsjeblieft laten weten dat je super blij bent met de foto’s? Als je niks laat weten, zal ik mijn hele leven afvragen of je wel blij bent met de foto’s.


Maar het goede nieuws is dat je aan deze onzekerheden kunt werken EN dat je het niet alleen hoeft te doen. Hoe ik me door deze onzekerheden worstel?


Financieel: Know your numbers! Weet hoeveel er maandelijks binnen moet komen voor een vast salaris en weet wat je daarvoor moet doen. Is dat bijvoorbeeld 1 fotoshoot of 2 bruiloften per maand. Heb je ook de mogelijk voor een structureel inkomen? Zoek dit eens uit.


Zelftwijfel: Aan het einde van 2023 kwam ik erachter dat ik me dus liet leiden door andere fotografen. Ik begon zelfs te twijfelen aan de edit van mijn foto’s omdat ik veel moody en beige beelden voorbij zag komen. Maar ik hou van lichte en natuurlijke kleuren in mijn fotografie omdat dit voor mij staat voor tijdloze beelden. Door bij jezelf te blijven, trek je ook de klanten aan die bij jou passen.


Wat heeft mij heeft geholpen om niet alleen vast in mijn hoofd te blijven zitten, is erover te praten met andere ondernemers. Over je werk, over financiële zaken, net waar je mee zit. Ik heb me aangesloten bij een geweldige groep vrouwelijke ondernemers van Share maar ben ook een eigen kleinere groep begonnen. Met 3 andere fantastische ondernemers werken we 1x per maand samen en bespreken we wekelijks onze doelen. We werken alle vier in een verschillende branche maar door de open gesprekken die we hebben, komen we heel ver. Mocht je dus aan jezelf twijfelen als ondernemer, zoek gelijkgestemden! Kun je ze niet vinden? Richt je eigen clubje op! Er zijn echt meer ondernemers die zich voelen zoals jij.


Klanttevredenheid: Natuurlijk wil ik ervoor zorgen dat iedereen met een lach terugdenkt aan de fotoshoot. En heb ik de bevestiging nodig van een klant dat hij/zij tevreden is. Maar ik heb ook ondervonden dat het niet alleen om de woorden gaat. Een positieve google review, een nieuwe boeking, iemand die zijn profielfoto aanpast naar mijn foto, iemand die mij aanraadt bij een vriendin, een reactie onder mijn posts op social media… Dat is voor mij ook een bevestiging dat ik het goed heb gedaan. Dus iedereen die dat gedaan heeft, bedankt!


In het begin van deze blog zei ik dat de stap naar volledig ondernemen misschien niet altijd de goede stap was. Toch ben ik heel blij met de keuze die ik gemaakt heb. Ik heb afgelopen jaar zoveel geleerd over mezelf, over fotografie en het ondernemen. Dus is het een goede stap geweest voor mij en ben ik super dankbaar voor afgelopen jaar en de mooie mensen die ik heb leren kennen. 🌻 Love life. Make memories 🌻 Liefs Milou


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page