top of page
Zoeken

Veel gestelde vragen aan een bruidsfotograaf. Deel 1.

Inmiddels fotografeer ik al bijna 10 jaar waarvan ongeveer 8 jaar ook als bruidsfotograaf. Oh, ik weet nog goed hoe spannend ik die eerste bruiloften vond. Hoewel ik nu nog steeds de ochtend van een bruiloft zenuwachtig ben omdat je nooit precies weet hoe de dag verloopt. Maar zodra ik de bruid of bruidegom zie en de eerste foto’s heb geschoten dan zakt die spanning gelijk weg. En gelukkig ook maar want de grote dag draait om jullie! In deze blog neem ik je mee in de veel gestelde vragen aan een bruidsfotograaf (aan mij dus) zodat jullie je goed kunnen voorbereiden op de huwelijksdag.

* Iedere bruidsfotograaf kan deze vragen anders beantwoorden dus ik geef je nu advies vanuit mijn perspectief.


Waar moet ik op letten bij het boeken van een trouwfotograaf?

Dit is meteen een uitgebreide vraag waar ik ook een gehele blog aan kan wijden maar ik zal zo beknopt mogelijk antwoord geven. Het eerste dat in mijn opkomt, is Stijl, Prijs en Match.

  1. Stijl Als een bruidspaar op zoek is naar een bruidsfotograaf vind ik het allerbelangrijkste dat de stijl van de fotograaf je aanspreekt. Dus de kleuren, de nabewerking, de manier van fotograferen. Je wil nog jarenlang genieten van de foto’s dus zoek een fotograaf waarvan je zeker weet dat de stijl fotografie bij jullie past. De stijl van een fotograaf is namelijk niet aan te passen achteraf.

  2. Prijs Natuurlijk is prijs een belangrijke factor bij het boeken van een bruidsfotograaf. Bespreek vooraf de prijzen om niet voor verrassingen te komen staan. Kijk naar een aantal zaken zoals bijvoorbeeld hoeveel kost het om een fotograaf zoveel uur op de bruiloft te hebben? Wat kost een fotoalbum? Zit dit erbij inbegrepen? Wat als de dag anders verloopt en de fotograaf langer blijft of korter? Schrijf een aantal zaken op die je belangrijk vindt en stel deze vragen.

  3. Match Heb altijd een kennismakingsgesprek met de fotograaf. Dit kun je face to face doen of digitaal maar neem altijd de tijd om een gesprek aan te gaan. De meeste fotografen zullen je dit ook aanbieden. Ik dus ook. Natuurlijk trouw je die dag met je lieve partner en niet met de fotograaf maar je wilt wel het liefst een fijne klik hebben met de persoon die een van je belangrijkste dagen vastlegt. Hoewel het ook andersom werkt. Ik kijk als fotograaf ook of ik een klik heb met het bruidspaar.

 

Hoe ver van tevoren boek je een trouwfotograaf? Dit verschilt echt per fotograaf. Bij mij boeken bruidsparen me ongeveer een jaar van tevoren. Ik heb voor nu nog wel ruimte in mijn agenda voor 2024 dus het kan ook zeker korter. Maar er zijn ook bruidsfotografen die niks anders doen dan bruiloften fotograferen en die moet je echt anderhalf jaar van tevoren geboekt hebben. Zodra je die ring om je vinger hebt, moet je dus gewoon al gaan zoeken 😉 Het ligt er ook aan (bij mij) of je een bruiloft op vrijdag of zaterdag hebt of een intieme bruiloft doordeweeks. Ik hou een aantal bruiloften per maand aan die in het weekend vallen dus stel je trouwt doordeweeks dan kan er soms nog wel een mogelijkheid zijn maar in het weekend niet meer. Ook dit doet iedere trouwfotograaf anders. En ik vind het ook heerlijk om bij die ‘kleine’ bruiloften aanwezig te mogen zijn dus vraag me daar vooral ook voor!

Hoe lang duurt een trouwreportage op de dag zelf?

Het is altijd handig om op je grote dag zelf een soort planning te hebben. Je hoeft voor mij geen heel draaiboek te maken waarop iedere minuut beschreven staat, maar het is handig om een globale planning te hebben. Wat belangrijk is dat je erop zet, is ook de trouwreportage. Even een moment waarop jullie met zijn tweeën zijn (of met de kinderen), waar gasten even niks van jullie willen maar dat je even kunt ontsnappen uit de hectiek. Ik zeg altijd tegen bruidsparen dat ze rekening kunnen houden met een uur fotoshoot. Dat is ook even afhankelijk van hoever het rijden is naar een locatie natuurlijk en hoe lang de tijd er is. Maar doorgaans, is het drie kwartier tot een uur trouwreportage.


Bruidsfotograaf trouwfotografie bruidsfotografie Eindhoven omstreken

Dit was deel 1 van de veel gestelde vragen. Ik heb er nog veel meer dus geloof maar dat er nog een deel komt! Hopelijk geeft dit je al wat meer inzicht voordat jullie de grote dag gaan vieren. Heb je vragen over jouw bruiloft? Stel ze gerust! Ik vind het altijd leuk om mee te denken.

🌻 Love life, make memories 🌻 Milou0 opmerkingen

Comments


bottom of page